19:47

Rogaliki z dżemem

rogaliki

Nie znam nikogo, kto by nie lubił rogalików. 
Zwłaszcza takich świeżych
i pachnących (czasem jeszcze lekko ciepłych). 

Rogaliki są może troszkę czasochłonne, ale przy tym dziecinnie proste. 
Te zostały przygotowane (przy moje minimalnej pomocy) przez 5 i 7 latkę. 

Składniki (32 rogaliki)
  • 650 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 100 g masła (roztopionego i ostudzonego)
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3 lekko kopiaste łyżki cukru
  • szklanka mleka
  • 7 g suchych drożdży
  • słoik dżemu/marmolady/powideł
  • 1 jajko do smarowania po wierzchu
Z podanych składników (oprócz dżemu i 1 jajka) wyrobić ciasto - nie powinno się kleić, więc jeżeli zajdzie taka potrzeba to zwiększyć ilość mąki. Ciasto odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. 

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła. Koło podzielić na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie kłaść łyżeczkę nadzienia i zwijać rogaliki - od podstawy trójkąta. Rogaliki kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstęp, ponieważ rogaliki rosną w trakcie pieczenia) i smarować rozmieszanym jajkiem. Odstawić na 15 minut a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok 25 minut. 

rogaliki, drożdże, dżem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz