13:42

Babeczki z czekoladą

babeczki, muffiny, czekolada

Babeczki oraz muffinki kilka lat temu bardzo często pojawiały się na blogach kulinarnych. 
Od jakiegoś czasu prawie ich nie widuję, ale z tego co obserwuję to ich spożycie nadal cieszy się ogromnym zainteresowaniem - szczególnie wśród dzieci. 
Na różnego rodzaju przyjęciach czy poczęstunkach organizowanych w szkołach czy przedszkolach to własnie te miniaturowe wypieki w pierwszej kolejności są wybierane przez najmłodszych. 
Przypominam więc (z czasem nieco zmieniony) mój ulubiony przepis na babeczki z czekoladą. 
W naszym domu pieczemy od razu  z podwójnej porcji, bo znikają niesamowicie szybko. 

Składniki (porcja na 16 babeczek):
  • 1 i 3/4 szklanki mąki (najczęściej używam tortowej)
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka (w temperaturze pokojowej)
  • 75 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g czekolady (pół na pół mleczna i biała)
Czekoladę posiekać niezbyt drobno. 
Pozostałe składniki umieścić w misce i wymieszać przy pomocy miksera lub łyżką (mieszać krótko, tylko do połączenia składników). Dodać czekoladę. 
Ciasto przełożyć do małych foremek - natłuszczonych lub wyłożonych papierowymi papilotkami. 
Czasem piekę babeczki w małych silikonowych foremkach i tych nie natłuszczam. 
Babeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 25 minut.

Jeżeli nie macie małych foremek to można też upiec z tego ciasta dużą babkę - należy jednak wydłużyć czas pieczenia a przed wyjęciem upewnić się patyczkiem czy ciasto jest dobrze upieczone. 






1 komentarz: