17:01

Sajgonki

sajgonki, jak zrobić sajgonki

Bardzo lubimy sajgonki i do tej pory jadaliśmy je wyłącznie kupowane u sprawdzonego "chińczyka". 
Podjęłam w końcu wyzwanie przygotowania ich w domu i udało się całkiem nieźle. 
Może nie do końca perfekcyjnie, za to bardzo smacznie i zdecydowanie w zdrowszej wersji. 
Wiadomo, nie ma to jak samodzielnie przygotowane danie. 
Nieco uprościłam sobie przygotowanie wykorzystując bukiet chiński Poltino - czyli mieszankę warzyw, pędów bambusa, grzybów i kiełków fasoli Mung.
Sajgonki podałam z ryżem, sosem słodko pikantnym i surówką z marchwi i imbiru. 

Składniki (porcja na  sajgonek):

  • 35 arkuszy papieru ryżowego
  • 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • bukiet chiński Poltino
  • sól, pieprz kolorowy, ostra papryka, kmin rzymski - ilość wedle uznania
  • 2 łyżki sosu sojowego ostrego
  • 50 g makaronu ryżowego
  • 0,75 l oleju do smażenia
Do garnka lub dużego rondla wlać trochę oleju i podsmażyć mięso. Dodać bukiet chiński oraz przyprawy i dusić przez ok 15 minut. 
Makaron zalać wrzątkiem i odczekać kilka minut. Odsączyć i ostudzić. Makaron pokroić na kilkucentymetrowe kawałki i wymieszać z mięsem z warzywami. 

jak zrobić sajgonki

Arkusz papieru ryżowego moczyć przez kilkanaście sekund w letniej wodzie, układać na desce (ja podłożyłam ścierkę, w którą wsiąkała woda). 

sajgonki, domowe

Na każdym arkuszu kłaść łyżkę nadzienia i formować sajgonki - tak jak krokiety. 
Zwinięte sajgonki odkładać na dużą deskę lub tacę. 

domowe, sajgonki


Smażyć w głębokim oleju. Uwaga: podczas smażenia sajgonki nie mogą się stykać, ponieważ błyskawicznie się ze sobą sklejają. Po wyjęciu układać na papierowym ręczniku żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. 

sajgonki, bukiet chiński

Wpis powstał w ramach współpracy z marką Poltino

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz