06:32

Makaron z mango, cytryną i peperoncino

Z cyklu Viva la pasta! przedstawiamy z Aleksandrą, prowadzącą blog Moja Toskania, makaron z mango i cytryną. 
Dodatek peperoncino sprawia, że danie jest przyjemnie pikantne, a mango i cytryna przywołują tęsknotę za latem 😃
Do przygotowania dania użyłyśmy dwóch rodzajów makaronów o skręcanym kształcie. 
Aleksandra wykorzystała cavatappi (czyli korkociąg), a ja nieco bardziej skręcony - fusilli bucati. 

Składniki:

  • 400 g makaronu
  • 1 średnia biała cebula
  • 1 duże mango
  • 1 mała cytryna
  • 1 peperoncino (ilość według uznania)
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • sól

Zetrzeć skórkę z połowy cytryny i wycisnąć z niej sok (z całej). Mango obrać i pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić z dodatkiem oliwy. Dodać mango, sok i skórkę z cytryny oraz posiekane peperoncino (ja dałam tylko kawałek). Całość dusić na małym ogniu ok. 10 minut. Jeśli zachodzi taka potrzeba dodać troszkę wody. Posolić do smaku. 
Zdjąć z gazu i zmiksować. Ugotowany makaron wymieszać z sosem z mango i podawać. 

Zapraszam Was również do obejrzenia makaronu, jaki przygotowała Aleksandra w Toskanii

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz