14:38

Tarta z mrożonymi malinami


Na straganach można jeszcze kupić świeże maliny, ale gdy się skończą nadejdzie czas mrożonek. 
Właśnie mrożone maliny wykorzystałam do upieczenia tarty z kremem waniliowym z serka mascarpone. 
Wyszło pysznie. Ciasto nie jest trudne w wykonaniu. Będzie w sam raz na jesienne popołudnia. 

Składniki (foremka na tartę lub tortownica o średnicy 26 cm + dwie małe foremki o średnicy 10 cm)

  • opakowanie mrożonych malin (u mnie  maliny Poltino)
ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki (użyłam tortowej)
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki zimnej wody
  • łyżeczka cukru pudru
  • szczypta soli
masa z serka mascarpone:
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • laska wanilii
  • 4 łyżki kaszy manny
Składniki ciasta zagnieść (jak najkrócej). Rozwałkować na cienki placek. Formę (jedną  dużą lub kilka mniejszych) wyłożyć rozwałkowanym ciastem i nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 8 minut. 


W tym czasie zmiksować jajka z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone, ziarenka wanilii i kaszę mannę. 
Masę wylać na podpieczone ciasto i ułożyć mrożone maliny (bez rozmrażania). Piec 30 minut w 180 stopniach. Ostudzić. 



Wpis powstał w ramach współpracy z marką Poltino. 

3 komentarze: