08:00

Tagliolini z ricottą, bazylią i orzechami

Z cyklu Viva la pasta! zapraszamy z Aleksandrą, prowadzącą bloga Moja Toskania, na kolejny niezwykle prosty w wykonaniu makaron. 
Tym razem użyłyśmy kształtu "Tagliolini" - Aleksandra świeżego, a ja suszonego jajecznego. 
Makaron jajeczny sam w sobie jest przepyszny, a dodatek zimnego sosu sprawia, że staje się niezwykle orzeźwiającą potrawą. 
W sam raz na upały. 

Składniki:

  • 400 g makaronu tagliolini
  • 300 g ricotty
  • 40 g liści bazylii (u mnie liście ze średniej większości krzaczka)
  • 40 g orzechów włoskich
  • 5 łyżek oliwy
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz



Liście bazylii umyć i osuszyć. Zmiksować z oliwą. Pod koniec miksowania dorzucić orzechy włoskie - miksować tylko moment, żeby pozostały w większych kawałkach. 
Zmiksowane składniki wymieszać z ricottą, dodać sól i pieprz. 
Ugotowany makaron wymieszać z sosem. Rozłożyć na talerze i posypać parmezanem. 

Zapraszam również do obejrzenia tagliolini przygotowanego przez Aleksandrę w Toskanii

4 komentarze: