17:21

Ciasto czekoladowe z truskawkami


Puszyste ciasto czekoladowe z dodatkiem truskawek. 
Pachnie niesamowicie podczas pieczenia, a i smak jest naprawdę zacny. 
W wersji rozpustnej podawać z gałką lodów. 

Składniki (blacha 23 cm x 33 cm):

  • ok. 200 g truskawek
  • 5 jajek
  • 7 łyżek kakao
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki wody
Masło, cukier, kakao i wodę zagotować. Ostudzić. 
Białka ubić na sztywno. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników (można też wyłączyć mikser i pianę z białek połączyć z pozostałymi składnikami przy pomocy łyżki).
Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i ułożyć na nim kawałki truskawek (układać rozcięciami do góry). 
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 40 minut. 


1 komentarz: