08:22

Lekkie ciasto z pianką i owocami


Latem najczęściej przygotowuję ciasta tego typu. Błyskawiczny biszkopt, lekka masa piankowa, owoce i galaretka. 
Po takie ciasta chętnie sięgają wszyscy, bo są przyjemnie orzeźwiające, a przy tym mało kaloryczne. 
Ta wersja jest z truskawkami, ale można w galaretce zatopić inne sezonowe owoce. 

Składniki (blaszka 33 cm x 23 cm):

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka ubić z cukrem na puszystą masę. Na najmniejszych obrotach miksera lub łyżką wymieszać z żółtkami i mąkami (jak upiec biszkopt który nie opada). Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 15 minut w 180 stopniach. 


Masa piankowa:

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • galaretka (u mnie cytrynowa)
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku. Wlać do miski i spienić przy pomocy miksera. Dodać jogurt - wrzucać po łyżce do ubijającej się galaretki. Masę na chwilę wstawić do lodówki, a kiedy zacznie tężeć wylać na ostudzony biszkopt.

Dodatkowo:
  • 1 galaretka owocowa (można też użyć 2)
  • owoce (ok. 300 g)
Na tężejącej masie piankowej ułożyć owoce i zalać ścinającą się galaretką (latem najlepiej zmniejszyć ilość wody dla jednej galaretki do 400 ml). 

5 komentarzy:

  1. Mniam, mniam ... i fajny pomysł z tą pianką ... takiej ze spienioną galaretką jeszcze w życiu nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto bardzo proste w wykonaniu ale trzeba się spieszyć póki są jeszcze truskawki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam :) Zrobiłam te ciasto, ale z brzoskwiniami i muszę przyznać, że jest one baardzo pyszne :) Polecam ten przepis, jak i wiele innych z tego bloga. :) Pozdrawiam serdecznie, Weronka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Weronka - bardzo się cieszę, że przepisy się sprawdzają i przypadają do gustu :)

      Usuń