07:47

Sałatka z brokułem i ogórkami małosolnymi


Tę sałatkę można przygotować w zasadzie w każdej porze roku, bo wystarczy ogórki małosolne zastąpić kiszonymi. 
Można też brokuł zamienić na kalafiora. 
Sałatka jest dość sycąca i może stanowić samodzielne danie, ale doskonale pasuje również do dań mięsnych. 
Idealna na letnie przyjęcia w ogrodzie. 

Składniki:

  • 300 g ziemniaków (u mnie młode)
  • średniej wielkości brokuł
  • mały pęczek koperku
  • mała cebula
  • 5-6 średnich ogórków małosolnych
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie ząbek czosnku
Ziemniaki ugotować i pokroić w grubą kostkę. Brokuł ugotować (powinien pozostać al dente - u mnie najlepiej sprawdza się kilkuminutowe gotowanie na parze). Ostudzonego podzielić na mniejsze kawałki
Cebulę pokroić w kostkę i posolić. Koperek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Dodać kilka łyżek oliwy i sok z cytryny (ilość wedle uznania). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie można do sałatki dodać rozgnieciony ząbek czosnku - lub zamienić cebulę (jeżeli jej nie lubicie) na dodatkowy ząbek czosnku. 

Zobacz również przepis na domowe ogórki małosolne (klik)

2 komentarze:

  1. Bardzo fajna ... i te młode ziemniaki i ogórki małosolne ... ależ ona musi smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję Ci za przepis. Proste połączenie ,rezultat wyśmienity. Inne przepisy również zaskakuje prostotą połączeń polskich rodzimych produktów. Bardzo dziękuję, będę systematycznie testować przepisy.

    OdpowiedzUsuń