11:22

Peperonata zimowa


Peperonatę bardzo lubię i przepis na klasyczną jest już na blogu (klik). Najlepiej przyrządzać to danie wczesną jesienią, kiedy dostępne są przepyszne pomidory i aromatyczne papryki. Zimą, warzywa, jakie można kupić, są pozbawione smaku, ale znalazłam na to sposób. 
Jest to właściwie wariacja na temat peperonaty, ponieważ pomidory w tym daniu zastąpiłam dynią. Moim zdaniem wyszło wspaniale. Pyszne, rozgrzewające i niezwykle aromatyczne danie. 
Peperonatę podałam jako dodatek do makaronu, ale można ją również zjeść z ryżem lub jako samodzielne danie (przyda się wtedy kawałek ulubionego pieczywa). Opcjonalnie można dodać podczas gotowania 1/2 szklanki białego wina (w wersji dla dorosłych :)).

Składniki:
  • 3 czerwone papryki średniej wielkości
  • 3 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki dyni (obranej i pokrojonej w kostkę)
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
Czosnek obrać i posiekać. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Do garnka wlać kilka łyżek oliwy, wrzucić czosnek, a po chwili dodać cebulę. Smażyć na małym ogniu. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodać pokrojoną w paski paprykę. Smażyć przez 5 minut, mieszając co jakiś czas. Dodać dynię. Posolić. podlać trochę wodą (lub w wersji dla dorosłych - winem). Całość dusić do uzyskania miękkości przez dynię. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. 

4 komentarze:

  1. Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już ponad 5000 blogów z 22 kategorii.
    zBLOGowani to największy polski serwis skupiający blogi i vlogi. Czytelnikom umożliwiamy obserwowanie blogów oraz tworzenia katalogów ulubionych wpisów. Blogerzy mają dodatkowo możliwość brania udziału w ciekawych akcjach i konkursach oraz dyskusji na forum. Zachęcamy do rejestracji.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowity dodatek Aniu:) Pozdrowionka ślę:)

    OdpowiedzUsuń