08:38

Kurczak pieczony z czosnkiem i miodem

marynata do kurczaka

Kurczaka piekę na wiele sposobów. 
Często doprawiam go spontanicznie, nie spisując sobie proporcji.
Ten sposób przyrządzenia jednak co jakiś czas powtarzam, ponieważ bardzo go lubimy. Nie ma wtedy mowy, żeby cokolwiek z mięsa zostało na drugi dzień, bo szczególnie dzieci upodobały sobie ten smak. Kurczak przygotowany w taki sposób jest niezwykle aromatyczny i soczysty. 

Składniki:

  • 1 cały kurczak lub ok. 1 kg np. podudzi
  • 1 łyżka (kopiasta) miodu
  • 2 ząbki czosnku (duże)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy (najlepiej ostrej)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
Czosnek obrać i rozgnieść, a następnie połączyć z pozostałymi składnikami marynaty, które wymieszać ze sobą w miseczce. Całego kurczaka podzielić na mniejsze kawałki i obtoczyć w marynacie. Pozostawić w chłodnym miejscu przez min. 2-3 godziny (można wstawić do lodówki na całą noc). Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 1 godziny w 200 stopniach. 

Polecam też przepis na kurczaka pieczonego z czosnkiem i cytrynami (klik) lub pieczonego na soli (klik)

2 komentarze:

  1. Czosnek i miód się lubią:) .... bardzo smakowity kurczak Aniu, nie dziwię się, że tak smakuje dzieciom:). Buziaki dla Was:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - nasze dzieci są wyjątkowo mięsożerne:) Mogłyby się żywić kurczakiem i kotletami :)

      Usuń