08:12

Ciasto z budyniem i malinami

Ciasto zdecydowanie dla miłośników deserów budyniowych.  Upiekłam je na mące krupczatce, uzyskując w ten sposób lekko grysikowe ciasto, kontrastujące z gładkością budyniu. 
Do tego dużo malin. 
Ciasto naprawdę nieskomplikowane, a efekt bajeczny:)

Składniki (blacha 33 cm x 25 cm):
  • 2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki (szklanka 250 ml)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła 
  • 1 jajko
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 750 ml mleka
  • 500 g malin
Mąkę, masło, cukier i jajko rozgniatać rękami do momentu uzyskania kruszonki. 2/3 kruszonki przełożyć do blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia) i zapiec przez 15 minut w 200 stopniach.
W tym czasie ugotować budynie w 750 ml mleka. Na upieczony spód wyłożyć budyń (wszystko jest gorące) i maliny. Całość posypać pozostałą kruszonką. Piec ok. 45 minut w 200 stopniach. 

Zapraszam również do zapoznania się z innymi moimi przepisami z użyciem malin.

2 komentarze: