09:02

Ciasto kruche z pianką i brzoskwiniami


Ciasto kruche z wilgotną, miękką pianką i brzoskwiniami.
Użyłam świeżych owoców, ale spokojnie można skorzystać z brzoskwiń z puszki. 
Piekłam już wcześniej podobne z rabarbarem. Obie wersje przepyszne. 

Składniki ciasta (blacha 25 cm x 33 cm):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
Piana:
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy (8 g)
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3-4 brzoskwinie
Składniki ciasta zagnieść ze sobą, podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Większą częścią wyłożyć spód blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia) i nakłuć widelcem. Mniejszą część dobrze schłodzić (można nawet zamrozić)
Piec 15 minut w 180 stopniach. 
Pianę z białek ubić z cukrami. Do ubitej piany (dalej mieszać przy pomocy miksera, ale na zmniejszonych obrotach) dodać mąkę ziemniaczaną i olej. Pianę wyłożyć na upieczony spód (może być gorący) i na niej ułożyć kawałki brzoskwiń (ja kroję na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na kilka kawałków). Na wierzch zetrzeć (na tarce o dużych oczkach) schłodzone ciasto. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. 

Przepis dodaję do akcji: 








4 komentarze: