09:12

Chatka Baby Jagi kokosowa

Chatka Baby JAgi

Chatka Baby Jagi w tradycyjnej wersji z czekoladą bardzo nam smakowała. 
Wpadłam na pomysł żeby nieco ją zmienić i czekoladę zamienić na białą, a wtedy aż prosiła się o obsypanie wiórkami kokosowymi. 
Efekt wyszedł przepyszny - chatka Baby Jagi w wersji rafaello:)

Składniki:

  • 500 g twarogu (można zmielić półtłusty, ja użyłam twarogu do serników - z wiaderka)
  • 150 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 30 herbatników (szkolne)
  • 1/2 szklanki mleka (do moczenia herbatników)
  • polewa: 100 g białej czekolady + 1 łyżka masła
  • wiórki kokosowe do posypania po wierzchu


Przy pomocy miksera utrzeć masło z cukrem pudrem. Do masy dodać twaróg i ucierać do momentu osiągnięcia gładkiej masy (jeżeli masa zrobi się zbyt rzadka, to należy przed przełożeniem jej na herbatniki, schłodzić trochę w lodówce). 
Na folii aluminiowej rozłożyć namoczone w mleku herbatniki (3 rzędy po 5 herbatników). Wyłożyć na nie więcej niż połowę masy i przykryć kolejną warstwą herbatników (również namoczonych w mleku). Na środkowy pasek ciastek wyłożyć pozostałą masę serową. Brzegi folii aluminiowej unieść w górę i połączyć tworząc trójkątny kształt chatki. Zobaczcie instrukcję zdjęciową tutaj
Zawiniętą w folię chatkę schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Po wyjęciu z lodówki zdjąć folię i polać polewą z białej czekolady (rozpuścić czekoladę z dodatkiem masła - najlepiej w kąpieli wodnej (na garnku z parującą wodą ustawić miskę (najlepiej metalową)). Na koniec obsypać chatkę wiórkami kokosowymi. 

6 komentarzy: