poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Chleb młynarza


To był mój pierwszy raz z moim zakwasem żytnim (Fryderykiem), którego powołałam na świat kilka tygodni temu:)
Przyczynił się do upieczenia najwspanialszych, choć nie do końca doskonałych kształtem bochenków. Za to jakich pysznych!
Upiekłam go wraz z innymi blogerkami w ramach wspólnej akcji wypiekania chleba. Na końcu wpisu znajdziecie listę innych wypiekających (zachęcam do odwiedzenia i porównania wypieków jakie powstały z jednego przepisu). 
Poniżej przedstawiam mój sposób wykonania chleba (przy użyciu akcesoriów dostępnych w każdej kuchni:)

Składniki (moje chleby upiekłam z 2,5 porcji):

ZACZYN (wieczorem):


Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przykryć folią lub ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej na 12 h. 

CIASTO WŁAŚCIWE:

  • 365 g mąki pszennej chlebowej
  • 20 g mąki żytniej (pełnoziarnistej)
  • pół łyżki soli
  • 250 g wody
  • cały ZACZYN
Wszystkie składniki oprócz soli wymieszać przez 1 minutę (ręcznie lub mikserem ze spiralnymi końcówkami). Odstawić pod przykryciem na 30-60 minut. Dodać sól i ponownie wyrobić (przez kilka minut). Ciasto jest jeszcze klejące. Wyłożyć je na solidnie oprószony mąką blat i wyrobić. Przełożyć do naoliwionej miski i odstawić do wyrośnięcia na ok 2,5 godziny. Co mniej więcej 45 minut wyjąć na blat i odgazować poprzez składanie go na trzy. Następnie obrócić o 90 stopni i złożyć na pół. 


Po wyrośnięciu (powinno podwoić objętość) uformować wąski bochenek i szwem do dołu ułożyć go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko oprószonej mąką (poniżej pokazuję jak zrobiłam to z dwoma bochenkami. Jako, że ciasto ma zdolność rozrostu na boki ograniczyłam moje bochenki lnianymi ściereczkami (oprószonymi mąką) . Wierzch bochenka obsypać mąką. Kiedy wyrośnie (około 2 godzin), rozgrzać piekarnik do 220 stopni, a na dole ustawić blaszkę. Przed włożeniem do piekarnika chleb naciąć wzdłuż ostrym nożem lub żyletką (nacięcie ok. 3 cm głębokości). Blachę wstawić do piekarnika i w tym momencie do blaszki na dole wlać szklankę wody. Piec 35- 40 minut. Upieczony chleb powinien wydawać głuchy dźwięk, gdy w niego zapukamy. Po upieczeniu studzić na kratce. 

Chleb upiekły również:










20 komentarzy:

  1. Widzę ,że zakwas Fryderyk spisał się znakomicie,chlebki piękne, widać, że wypieszczony solidnie.Dziękuję za wspólny wypiek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspanialy chlebuś :)

    Dziekuje za wspolna zabawe!:)
    Pozdrawiam.
    pieczarka mySia

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu,
    cudne chleby,cudne!
    Dziękuję,że byłaś z nami.
    Pozdrawiam Cię i życzę wspaniałych wakacji!

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu gratuluję zakwasu, silna bestia z tego Fryderyka :) Bochenki piękne - i na zewnątrz i strukturą w środku.
    Dziękuję za wspólny czas. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fredziu dał radę i upiekł Ci się na nim cudowny chleb:). Twój bochenek jest pierwszym, który podziwiam ...i po raz kolejny utwierdzam się w przekonaniu, że ztego samego przepisu może wyjść zupełnie inny chleb:) Twój jest cudownie puchaty, a mój dziurzasty ..... tak własnie myślę, zeby jutro upiec go w foremkach, bo gorąco się zapowiada i boję sie, ze w koszyku bedzie się rozpływał:) buziaki zasyłam i dziękuję za cudowne spotkanie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gratulacje dla Fryderyka :) Dal rade. Wspanialy chlebek.

    Dziekuje za wspolne pieczenie.

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniałe bochenki! następnym razem też zrobię dwa, warto!

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudne chlebki:-) dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego chleba:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chciaslam poprawic I usunelam przez pomylke. Fryderyk zadzialal! Super chlebki, super zdjecia, do nastepnej akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ty masz swojego Fryderyka, ja Staruszka, ale najważniejsze, że nam się upiekło. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja nie widzę żadnej niedoskonałości w kształcie Twoich bochenków:)
    Gratuluję Fryderyka!
    Muszę pomyśleć nad imieniem dla mojego,
    żeby znów się nie obraził i nie zasnął;)
    Dziękuje za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękne bochenki! Fryderyk doskonale się sprawił :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Aniu a co Ty chcesz od tego kształtu? Jest idealny.

    OdpowiedzUsuń
  14. Fryderyk zuch nad zuchy bo bochny jak malowane

    OdpowiedzUsuń
  15. o tak Fryderyk dał radę!!! ja również wyprodukowałam swój pierwszy zakwas:) dzięki za wspólnie spędzony czas:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Znów wspaniałe międzyblogowe pieczenie chleba :). Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  17. piękne bochenki Ci wyszły :) dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Piękne chlebusie:-)! Dziś wróciłam z urlopu i zakwas już dokarmiony , jutro powtórka z pieczenia bo chleb jest rewelacyjny:-)

    OdpowiedzUsuń
  19. jak nie chcecie stracić naczynia żaroodporn. to tego nie róbcie -kiedyś parę kropli z kranu do wstawionego do zlewozmywaka gorącego naczynia rozsypało go w drobny mak-różnica temperatur

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słuszna uwaga. Polecam jednak blaszkę - z reguły blaszki właśnie używam, ale faktycznie pękło mi tak kiedyś naczynie ceramiczne.

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.